Günümüzde sağlık konusundaki en büyük problemlerden birisi de; insanların genelde ancak sağlıklarını kaybedip, ağır bir hastalığa yakalanıp “ölümle burun buruna geldikleri vakit, sağlıktan daha değerli hiçbir şeylerinin olmadığını fark ediyor olmalarıdır.” Halbuki insan vücudu “kolay kolay hasta olmayacak şekilde yaratılmıştır.”
Çünkü vücudumuz ortalama 100 trilyon hücreden meydana gelir. Oluşturdukları organlara, dokulara ve sistemlere göre (bugün için tespit edilmiş) bedenin farklı bölgelerinde, farklı işlevleri olan 200 çeşit hücre vardır. Son derece karmaşık akıllı ve sistemli yaratıklardır. Hem bağımsız hem de birbiriyle koordineli olarak çalışabilirler.
“Sürekli ölüp ölüp dirilerek vücudumuzun canlılığını devam ettirirler.” Kendilerini koruyacak, enerji üretecek, arızalarını giderecek, eksiklerini tamamlayacak, gerektiğinde atık malzemeleri değerlendirebilicek ve kendilerini yenileyebilecek “yetenek, bilgi, kabiliyet ve donanıma sahiptirler.”
Bu nedenle diyorum ki;
*Hastalıklarınıza çözüm bulamadıklarını düşünerek doktorları suçlamayın.
*Sağlığımıza dikkat etmenin öncelikle kendi sorumluluğumuz olduğunu kabul edin.
*Sağlığımız bozulmadan, elimizde fırsat var iken birazcık gayret edip, emek verip, zaman harcayarak vücudumuz ve hasta oluş nedenlerimiz hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olun.
*Vücudumuzun kendi kendini tamir ve yenileme kabiliyetini sekteye uğratacak (toksinler, beslenme hataları, düşünce ve yaşam tarzı gibi) yanlışlardan uzak durun.
*Hücre yenilenmesi için vücudumuza gerekli olan mikro gıdaları yeteri kadar temin etmeye çalışın.En azında az yemeyi alışkanlık haline getirerek sindirim sisteminin rahat çalışmasına izin verin.
Eğer yukarıda kısaca saydığım şartları yerine getirebilirseniz eğitimli profesyonel sağlık personelinin ilgilenmesi gereken acil durumlar, ameliyatlar ve özel vakalar dışında “sağlığınızı korumak tamamen kendi kontrolünüzde” olabilir.
“Yanlış anlaşılmak istemem.” Burada hasta olmuş insanların doktorlara başvurmadan kendi kendilerine teşhis koyup tedavi etmelerini savunmuyorum. Sadece birazcık emek verip çaba göstermeleri halinde “her insanın kendi sağlığını koruyabilmesi için gerekli bilgilere sahip olabileceğini ve bu bilgilerin uygulanması halinde kolay kolay hasta olmayacaklarını ve çok uzun süreler sağlıklı kalabileceklerini” iddia ediyorum.
Doktorlara, hastanelere, modern tıbbi cihazlara her zaman ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç var olmaya da devam edecektir. Hastalıkların teşhisinde, kazalarda, acil durumlarda, cerrahi müdahaleler de doktorlar olmadan asla olmaz.
Ancak doktorları hayatımız boyunca tüm sağlık problemlerimizin takipçisi, hastalıklarımızın tek iyileştiricisi, ikide bir hasta yakınları tarafından saldırıya uğradıkları için devlet koruması altında çalışmak zorunda kalan sıradan bir meslek erbabı gibi değilde, “insanlara bilgece tavsiyelerde bulunabilecek çok değerli ve saygın kişiler olarak” görebilmeliyiz.
Tekrar tekrar diyorum ki; “mevcut sağlığımızı koruyarak hasta olmamak, hasta olup iyileşmeye uğraşmaktan çok daha kolay ve çok daha ucuzdur.” Bunu yapabilmek ise çok büyük oranda kendi inisiyatifimiz de, kendi elimizdedir.
Saygılarımla,
Ümit Yurtkuran