Evet; alkolden, sigaradan vazgeçemiyorum, bir türlü bırakamıyorum diyenler, (*)
Göbek çapım sürekli genişliyor bir türlü kilo veremiyorum, su içsem kilo yapıyor diyenler, (**)
Çikolata veya tatlı yemekten kendimi alı koyamıyorum diyenler, (*)
Kolesterol yüksek, trigliserit yüksek, karaciğerimde yağlanma var diye dert yananlar, (**)
Damar tıkanıklığından şikayetçi olup, kalp krizi veya beyin kanaması korkusuyla doktor kontrolünde yaşamaya çalışanlar, (**)
Ramazan ayı sizin için gerçekten bir fırsat. Bilinçli bir şekilde oruç tutarak bu fırsatı değerlendirin.
Zaman değişir, çağlar değişir, mekanlar değişir, imkanlar değişir, aletler değişir fakat temel zaafları, hataları, ihtirasları ve istekleriyle insan değişmez. İnsanı yaratan Allah insanın zaaflarını, zayıflıklarını ve başına gelecekleri herkesten hatta kişinin kendisinden daha iyi bilir.
“Hiç Yaratan bilmez mi? O en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır” Mülk Suresi ayet 14
Bildiği içindir ki; insanı maddi ve manevi her türlü kirden pislikten temizleyecek en doğru reçeteleri de Allah yazar. İşte oruç bu reçetelerin en önemlilerinden birisidir. “Çünkü oruç ibadet olarak bir amaç değildir”. Ancak en ayrıntılı şekilde Allah’ın bildiği, bizim pek farkında olmadığımız “Daha üst amaçlar için bir araçtır”.
Oruç da ki en önemli amaç ise hem fiziksel, hem ruhsal sağlığımız açısından tüm geleceğimizi etkileyecek olan sorumluluk bilincini kazanmamızdır.
“Siz ey iman edenler oruç tıpkı sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Belki bu sayede takvaya erersiniz (sorumluluk bilincini kazanırsınız)” Bakara Suresi ayet 183
Evet orucun en önemli amaçlarından birisi insanda “Sorumluluk bilinci” anlamına gelen takvaya ulaşmamızdır. Çünkü insan bir amaç uğuruna yaratılmıştır.
“Bizim sizi boş yere ve amaçsız yarattığımızı, dahası (hesap vermek için) bize döndürmeyeceğimizi sanıyorsunuz öyle mi”? Mu’mini un Suresi ayet 115
Dolayısıyla İnsan kendi yaratılış gayesini merak etmek, araştırmak ve bulmakla yükümlüdür. Eğer insan Allah’a karşı sorumluluğunun bilincine varırsa, önce kendisine, sonra da diğer insanlara, çevresine ve tüm eşyaya karşı olması gereken sorumluluk bilincini idrak edecektir.
Yani oruç insanı insan yapan değerlerin öne çıkarılması, beslenmesi, güçlenmesi için yapılan bir eylemdir. Bu sayede bedenimiz toksinlerden (zehirlerden) temizlenerek hafifleyecek, ruhumuz beslenecek, gönlümüz aydınlanacak, kalp gözümüz görmeye başlayacaktır.
Bir insanın, her hangi bir şeye bağımlı hale gelmesi, her hangi bir şeyi alışkanlık haline getirmesi yada alışkanlıklarından vaz geçmesi 21 ila 28 gün civarında bir zaman alır. Ramazan ayı boyunca istikrarlı bir şekilde uygulayacağımız bir programla, hem kilo vermemiz kolaylaşacak, hem de sağlıklı bir bünye ye kavuşma yolunda ciddi bir adım atılmış olacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken, önemli hususlardan birisi, insanların paket programlarla zayıflamaya çalışmalarının yanlışlığıdır. Yer yüzünde yaklaşık yedi milyar insan var ve hiç birisi, bir diğeriyle aynı değil. Yediklerimizin içtiklerimizin de, her insanda bire bir aynı etkiyi yaptığına inanmıyorum. Her insanın başta bağışıklık sistemi olmak üzere tüm vücut yapısı farklıdır. Ayrıca birçok yiyeceğin genetik yapısı değiştirilmiştir ve bölgelere göre, iklimlere göre farklı özellik gösterebilmektedir.
Bu nedenlerle standard diyet programları yaparak, milyonlarca insana uygulanabileceğine ve hepsinde de aynı neticeyi vereceğine asla inanmıyorum. Bana göre yapılması gereken şey; her insanın beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken genel kuralları öğrenerek, kendi beslenme programını kendisinin yapmasıdır.
Ayrıca Ramazan ayından maksimum faydayı sağlayabilmek için; hiç değilse takım tutanlar kadar heyecan ve aşkla, hiç olmazsa zar atanlar kadar umutla ve şevkle, hiç değilse boğazına kadar günaha batanlar kadar cesaret ve pervasızca oruç tutalım. Yani mızmızlanıp şikayet ederek, kerhen değil de, Allaha gönülden teslim olup isteyerek oruç tutalım ki; yeme içme güdümüzü ve şehvet duygularımızı kontrol altına almayı, yani kendimizi tutmayı, sabretmeyi öğrenelim. Neticede hem bedenimiz, hem ruhumuz temizlensin arınsın ve sağlığına kavuşsun.
(*) “Neden Bağımlı Hale Geliriz” başlıklı makalemi okuyun.
(**) “Oruç Yada Bilinçli Aç Kalmak” başlıklı makalemi okuyun.
2 Yorum
Takıp Ümit Yurtkuran; “Ramazan Ayı Bir Fırsat” – UMUTAĞACİ
Takıp SAĞLIK ÜZERİNE GENEL TAVSİYELER – UMUTAĞACİ