Dünyada ki “en yaygın ölüm nedenlerinin başında gelen, damar tıkanıklığı ve kalp krizinin” ana sebeplerinden birisi de kanda ki yağ oranının (trigliseridin) aşırı yükselmesidir. Bu yükselmenin en önemli nedeni ise sık sık ve kontrolsüz bir şekilde gıda tüketimi ve fiziksel aktivitenin azlığıdır.
Çünkü; vücudumuz ihtiyacımızdan fazla alınan yiyeceklerle yükselen kan şekerinin tamamını enerjiye dönüştüremez. ihtiyaç fazlası kan şekerini gerektiğinde enerji üretiminde kullanılmak üzere karaciğer de ve kaslarda glikojen, kanda (trigliserit) ve vücudun diğer kısımlarında yağ olarak depolar.
“Eğer o günkü ilk yemekten itibaren 5 – 6 saat geçmiş ve halen hiçbir şey yememiş isek,” vücudumuzda (çoğunlukla beyaz yağ hücrelerinde üretilen) “leptin” adında, son derece önemli bir hormon salgılanmaya başlar.
Leptin hormonu’nun görevi, daha önceden “kanda (trigliserit), karaciğerde ve vücudun diğer kısımlarında depolanmış olan yağları kullanarak, yaşamamız için gerekli olan enerjinin üretilmesini sağlamaktır.” işte bu nedenlerle vücudumuzda depolanmış olan yağların enerjiye dönüştürülebilmesi yani “kandaki trigliseridin temizlenmesi ve kilo verebilmemiz için belirli bir süre aç kalmamız şarttır.”
Sadece “iki yemek arasına en az 7-8 saat zaman koyarak, yediklerimizi abartmadan, ölçülü bir şekilde yiyerek” kanda trigiliserit yükselmesini yani damar tıkanıklığı riskini azaltmamız mümkündür.
Ayrıca “damar çapımız sabit değildir, şartlara göre sürekli değişir.” Duygu, düşünce ve yaşam tarzımıza göre anlık damar çapı değişimini de “nitro oksit molekülü” yapar. “Bu molekülün yeter miktarda salgılanmasının birinci şartı da burundan nefes almaktır.“
Çok basit olan bu iki uygulamayı, yani iki yemek arasına en az 7-8 saat koyarak (öğle yemeğini iptal ederek) ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek, “damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini büyük oranda azaltmamız mümkündür…”
Cuma gününün sağlık bilincimizin artırılmasına vesile olması dileklerimle…
Not: Sağlığımızı etkileyen diğer faktörler hakkında çok daha detaylı bilgileri “Kanserle Savaşırken Öğrendiklerim” adlı kitabımda bulabilirsiniz.
Saygılarımla…
Ümit Yurtkuran