Olağan dışı bir hareket sonucunda, “el veya ayak eklemlerini çevreleyen bağların, eklem kapsülünün ya da yumuşak dokuların zorlanarak gerilmesine, bazen yırtılmasına veya kopmasına burkulma” denir. Günlük yaşantımızda özellikle ayak burkulması şeklinde karşımıza çıkabilecek bir rahatsızlık çeşididir.
Burkulan eklemde önce şiddetli bir ağrı hissedilir. Bir süre sonra “burkulan bölgedeki hasarın şiddetine göre gelişen ödem ve inflamasyon nedeni ile morarmaya başlar.” Bu durum sizi kesinlikle telaşlandırıp korkutmasın. Herhangi bir şekilde burkulan eklemi zorlamayın yeter. Üzerine basmadığınız sürece bir müddet sonra “ağrı azalır ve fabrika ayarlarımız geri hasarlı bölgede (bağışıklık sistemimizin gücüne göre) bir tamirat süreci başlar.”
Bu süreçte dikkat etmeniz ve yapmanız gereken şeyler özet olarak şunlardır:
*Kesinlikle üzerine basmayın veya herhangi bir şekilde zorlamayın.
*Hasarlı bölgeyi hemen kantaron yağı ile güzelce yalayıp, mutfak streci ile sarın ve ayağınızı uzatıp dinlenin. (sarı kantaron diğer adıyla yara otu bilinen en güçlü yara iyileştirici ve ödem çözücü bitkilerdendir)
*Bir saat sonra mutfak strecini çıkarıp bez bir bandajla tekrar sarın ve dinlenmeye devam edin.
*Bu şekilde günde dört defa kantaron yağıyla iyice yağlayıp bandajlayıp dinlenirseniz, iki gün sonunda şişliğin ve morarmanın kaybolmaya başladığını görürsünüz.
*Üçüncü günden itibaren kantaron yağına susam yağı, keten tohumu yağı, çörek otu yağı ve kenevir tohumu yağlarını da ilave ederek, sabah ve akşam olmak üzere sekiz –on gün daha yağlayıp bandajlamaya devam edin. ilave ettiğimiz bu yağlar hasarlı bölgedeki hücre yenilenmesini hızlandıracak ve bir an önce ayak bileğinizin tamamen iyileşmesini sağlayacaktır.
*Ağrı şişlik ve morarma tamamen kaybolmuş bile olsa, burkulan eklemi bir süre daha zorlamadan hareket ettirmenizde fayda vardır.
Saygılarımla,
Ümit Yurtkuran