Yer yüzünde milyarlarca insan yaşıyor. Bunların hepside çok farklı şekilde, çok farklı gıdalarla besleniyor ve çok farklı hastalıklara yakalanıyor. Dünyanın hiçbir bölgesinde, bilim insanlarına ya da beslenme uzmanlarına, kusursuz sağlıklı bir beslenmenin ne olduğu yönünde örnek teşkil edecek, gelişmiş, üstün, çok uzun ve sağlıklı yaşayan kalabalık bir insan topluluğu yoktur.
Elbette sağlıklı ve uzun yaşayan, HUNZALAR gibi küçük insan toplulukları ya da bireyler vardır. Ancak bunlardan da herkese uygulanabilecek, net beslenme programları yapabilmek mümkün değildir. Sadece yanlış ya da doğru beslenmenin değişik sonuçları dikkate alınarak, insanlar için yararlı ya da zararlı olduğu kabul edilen genel tavsiyeler hazırlayabiliriz.
Her insan da bu tavsiyeler çerçevesinde, kendine uygun beslenme programını yaparak hayat tarzını değiştirebilmelidir. Eğer kendimize uygun bir programı inanarak, istikrarlı bir şekilde uygulayacak olursak, sağlık konusunda ki bir çok problemi çözememe ihtimalimiz yok gibidir.
Çünkü aldığımız gıdaların yetersiz olması, vücudumuzda bol miktarda toksin bulunması bile, insan vücudunun, neredeyse sınırsız iyileşme potansiyelini, kısa zamanda engellemeye yetmiyor. Çünkü ortalama iki küsur yılda bir, tüm vücudumuz kendini yenileme kabiliyetine sahip olduğundan, kabaca 80 yıllık bir ömürde en az 20- 30 defa bir çok hastalık dan geriye dönüş şansımız hep vardır.
Özü itibariyle, Müslümanların haftalık kaynaşma, dertleşme, paylaşma ve hayati meselelerini konuşma günü olmasına rağmen, corona virüsü bahanesiyle namazını bile kılamadığımız Cuma’nın (cem olma günü) sağlık bilincimizin çoğaltılmasına vesile olması dileğiyle…
Saygılarımla,
Ümit Yurtkuran