Modern sağlık sistemine göre; görme organımız olan gözün genel yapısında göz kapaklarından, gözü dış etkilere karşı koruyan ve saydam tabaka olarak bilinen göz zarında, gözyaşı kanallarında, göz merceğinde veya gözü saran sinir dokularında ortaya çıkan her türlü bozukluk ya da sorunlar, göz hastalıkları olarak kabul edilir ve neden olarak da “sadece çevresel ya da genetik faktörler gösterilir”.
Yaş sınırı aranmaksızın, çok gelişmiş teknolojik cihazlar kanalıyla tespit edilen her türlü şikayet için de; “alternatif hiçbir tedavi şekli düşünülmeden çözüm olarak sadece gözlük ya da lens önerilir”.
Halbuki tüm hastalıklarda olduğu gibi, göz bozukluklarının da temel nedeni; “yaşam tarzımız, beslenme şeklimiz ve çeşitli yollarla vücudumuza aldığımız toksinlere bağlı olarak gelişen inflamasyon veya kireçlenme gibi nedenlerle ortaya çıkan hücre bozulması veya göz kaslarının hassasiyetini kaybetmesidir.”
Özellikle çocuklarınızda görme kusurları ortaya çıktı diye hemen gözlük taktırmak yerine, “evde hijyeni sağlamak adına kullandığınız çamaşır suyu ve deterjan gibi kimyasalları azaltarak, yedirdiğiniz kimyasal katkı maddeli abur cuburları, özellikle şekerli yiyecekleri keserek, televizyon, laptop ve cep telefonu gibi radyasyon kaynaklarından uzak tutun”.
“Her göz kusuru ortaya çıkana gözlük taktırmakla, her dizi ağrıyanı tekerlekli sandalye ye oturtmak arasında pek fark yoktur.” Tekerlekli sandalyenin bacak kaslarını ve eklem yerlerini tembelleştireceği gibi, gözlük de göz kaslarını iyice tembelleştirerek kusurun daha da büyümesine neden olacaktır..
Vücudumuz; “bir tek hücresinden tüm organ, doku ve sistemlerine kadar her yeriyle çalışıp, yenilenip gelişecek şekilde tasarlanmıştır”. Spor yapan her insanın yakinen bildiği gibi, sistemli olarak belirli süre çalıştırılan tüm kaslarımız gelişir ve güçlenir. Aynı şekilde “gözümüz dahil olmak üzere, çalıştırılan, zorlanan her yerimiz de gelişir, güçlenir.” Çalıştırılmayan yerlerimiz ise tembelleşir ve körelir.
Bu nedenle; “özellikle çocuklarınıza gözlük tavsiyesi aldığınızda, hemen gözlük taktırmak yerine, çocuğunuzun hayat ve beslenme tarzından, psikolojik durumuna kadar olabilecek yanlışları ve çocuğunuzun muhatap olduğu toksin kaynaklarını gözden geçirip ortadan kaldırın” derim.
Sağlık bilincimizin gelişmesine katkı sağlaması umuduyla, hayırlı Cuma’lar…
Ümit Yurtkuran