Anasayfa / 1.SAYFAYA DA EKLE / ABD’li ve JAPON BİLİM ADAMLARI DİYOR Kİ… (II)

ABD’li ve JAPON BİLİM ADAMLARI DİYOR Kİ… (II)

BEBEKLERİNİZİ ve ÇOCUKLARINIZI ENFEKSİYONDAN KORUYUN !!!…

ORTA KULAK İLTİHABI VE ZAMK KULAK HASTALIĞI… (II)

Östaki borusu enfeksiyona neden olacak mikropların orta kulağa ulaşması için tek açık yoldur. Ancak buradan mikropların geçişi çok kolay değildir. Östaki borusunun mukus zarları “kirpikli epitellerle” kaplıdır ve yoğun şekilde “mukus bezi ile lenfatik foliküller” içerirler. 

Kirpikli epitel “üzerinde küçücük tüyler olan bir hücre katmanıdır.” Bu tüylerin yönü genellikle orta kulaktan dışarıya, üst yutağa doğrudur. Bu şekilde ağız veya burundan alınan havada bulunan çeşitli parçacıkların orta kulağa girmesini  engelleyen etkili bir filtre görevi görür.

Östaki borusun da mukus üreten hücreler, salgılarıyla boruyu sürekli olarak temizler ve steril halde tutar. Mukus salgıları kirpikli epitellerin tüyleri boyunca, burnumuzun arkasına kadar uzanırlar. Enfeksiyona neden olan mikropların orta kulağa ulaşmak için öncelikle bu mukus akışını ve özel olarak tasarlanmış “konsantre bağışıklık hücreleri olan tubal tonsilleri” geçmeleri gerekir.

Normal doğumla” dünyaya gelmiş, “bademcikleri ve geniz eti ameliyatla alınmamış”, anne sütü ve doğal gıdalarla beslenen, “sindirim sistemi sağlıklı çalışan” çocuklarda bu koruma sistemi görevini başarılı bir şekilde yerine getir. Ancak çok çeşitli nedenlerle, özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle bu bariyer görevini yerine getiremez ve enfeksiyon orta kulağa kadar ilerleyerek çeşitli hastalıklara neden olabilir.  

Doğal yollarla, yeni doğan bir bebeğin ağzı, burnu, boğazı, östaki borusu ve orta kulağı gayet sterildir. Doğumdan hemen sonra, çok kısa bir süre içinde bebeğin ağzı, burnu ve boğazı çevreden, anneden-babadan ve bebekle yakın temas halindeki kişilerden bulaşan çeşitli mikroplarla dolar.

Tıpkı bağırsak da olduğu gibi (Kanserle Savaşırken Öğrendiklerim’de bahsettiğimiz) bir çok faktöre bağlı olarak, çoğu bebekte (bağırsaklarda olduğu gibi) “yutak bölgesinde de anormal bakteri florası” gelişir. Bu durumun “çok önemli iki sonucu vardır.”

İlk olarak “östaki borusundaki epitel doku kendini korumak ve temizlemek için fazla mukus salgılamaya başlar.”

İkinci olarak “tubal tonsiller kronik enfeksiyon durumuna geçerler.” Östaki borusunun girişinin tıkar ve mukusun akmasına engel olurlar. “Orta kulak kısa zamanda mukus la dolar ve bu duruma zamk kulak hastalığı” denir.

Mukus sesin orta kulağa geçişini engellediğinden, çocuk iyi duymaz ve gelişimini olumsuz etkiler. “Zamk kulak hastalığı olan bebeklerin, genel öğrenme kabiliyetleri tam olarak gelişemez.” Bu bebeklerde “konuşma genellikle geç başlar.”

Orta kulağı dolduran mukus,” östaki borusu yoluyla üst yutak tan gelecek her türlü enfeksiyona açık hale gelir. “Enfeksiyon gelişmesi durumunda çocukta ağrı, ateş, kusma gibi” kulak enfeksiyonlarının “tipik belirtileri” oluşmaya başlar. Bu belirtilerle doktora gidildiğinde (genellikle) ateş düşürücüler, ağrı kesiciler ve antibiyotikler reçete edilir.

Antibiyotikler mevcut kulak enfeksiyonunu kısmen temizlerken, bölgedeki faydalı bakterileri de yok ettiklerinden bir sonraki enfeksiyona da zemin hazırlayarak yutak bölgesinde ki bakteri florasını daha da bozuk hale getirirler.

Çünkü ilaçlar genellikle küçük çocuklara şurup formunda verilirler. Şuruplar da bulunan yoğun miktarda ki şeker, nişasta ve diğer kimyasal maddeler “patojen mikropların antibiyotiklere karşı daha dirençli hale gelmesine neden olurlar.” Netice de kullanılan antibiyotiklere rağmen patojen bakteriler boğazda daha da yaygınlaşır.

Ne yazık ki; bu vakalar da genellikle bebek ve çocuklara “günler süren bir antibiyotik tedavisi uygulanır.” Bu tedaviler çocuğun vücut florasına ve bağışıklık sistemine çok büyük zararlar verir. Ancak (çaresizlikten) aileler her vaka da çocuklarını götürüp aynı kimyasal ilaçları tekrar tekrar uygulatırlar.

Antibiyotikler; uzun vadede “burun ve boğazdaki zararlı bakterileri daha dirençli hale getirdikleri için,” enfeksiyonel durumu daha da kötüleştirerek kronikleştirir. “Ayrıca zamk kulak hastalığını da iyileştirmez.”  Çünkü orta kulak halen mukus la dolu ve enfeksiyon gelişimine uygun bir ortama sahiptir. Bu nedenle de orta kulak enfeksiyonları kısa aralıklarla tekrarlayabilir.

Kulak enfeksiyonunun kronikleşmesi halinde, orta kulaktaki mukusu dışarı akıtacak yeni bir geçit açmak için, çocuğun kulak zarına genellikle “grommet ventilasyon tüpü” denilen ince borular takılır. Bu operasyon sadece belirtileri ortadan kaldırmaya yöneliktir, fakat (genellikle) zamk kulak sorununu çözer ve kulak enfeksiyonları zincirini kırar.

Orta kulaktaki epitel doku ve östaki borusu yine fazla mukus üretecektir ve mukusun doğal akış yolu yine tıkalı olacaktır. Fakat mukus bu kez yapay bir borudan dışarı çıkabilecektir, fakat gerçek problemi ortadan kaldırmayacaktır. Çünkü “asıl problem çocuğun burnunda ve boğazında gelişen anormal bakteri florasıdır.”

Bu nedenle zamk kulak hastalığını iyileştirmek ve orta kulak enfeksiyonunu ortadan kaldırabilmek için “anormal bakteri florasının düzeltilmesi” şarttır. Çünkü uygulamalar, flora düzeldiğinde zamk kulak hastalığı ve diğer enfeksiyonların ortadan kalktığını göstermektedir.

(Devamı – doğal yollarla çözümü bir sonraki makalemizde…)

 

Ümit Yurtkuran

imzamiz

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz

…………………………………………………………………..……………………………………………… HEMEN BİZE YAZIN:  

DUYGU DURUMUMUZU DEĞİŞTİREBİLİRİZ…

Ömrümüz boyunca “düşündüğümüz her şeyin, yaşadığımız her olayın, duyduğumuz her sesin, ağzımızdan çıkan her sözün ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir