Anasayfa / 1.SAYFAYA DA EKLE / EVDE ELMA SİRKESİ YAPIMI

EVDE ELMA SİRKESİ YAPIMI

Elma sirkesi yaparken gerekli olan malzemelerin miktarı, elma sirkesini hangi amaçla kullanacağınıza ve bu amaç için ne kadar elma sirkesinin gerekli olacağına bağlıdır. Bu nedenle verdiğim ölçüleri eşit oranlarda çoğaltıp azaltabilirsiniz.

GEREKLİ MALZEMELER VE YAPILIŞI;

-Bir kilogram taze (iyice yıkanıp temizlenmiş) elma,

-1200 cc kaynatılıp soğutulmuş su,

-Her bir kilogram elma için 125 gr. hakiki bal,

-15 gr. hamur mayası,

-20- 25 adet (iyice yıkanmış) nohut,

-İhtiyacınızı karşılayacak büyüklükte geniş ağızlı cam kavanoz.

Elmaların lekeli ve çürük kısımlarını kesip ayıklayarak çekirdekleri ile (çekirdek zarlarıyla) birlikte rendeleyin ya da küçük küçük doğrayarak geniş ağızlı cam bir kavanoza koyun. Üzerine (her bir kg. elma için) 1,2 litre kaynatılıp soğutulmuş su, 125 gr. hakiki bal, 15 gram hamur mayası ve 20 – 25 adet nohut ilave edin.

Kabın ağzını sıkıca kapatıp 20 – 30°C sıcaklıktaki bir ortamda mayalanmaya bırakın. Her gün tahta bir kaşıkla iyice karıştırmak şartıyla 10 – 15 gün (elmalar kavanozun dibine çökünceye kadar) bekletin. Sonra karışımı tülbent veya uygun bir bezle süzerek (elde ettiğiniz sıvıyı) geniş ağızlı cam kavanoza doldurun.

Elde ettiğiniz her 1,2 litre sıvı için 100 gr bal ilave edin. Bal sıvı içinde eriyene kadar tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Kabın ağzını pamuklu bir bezle kapatıp 25 – 30°C sıcaklıkta, güneş görmeyen bir ortamda dinlenmeye bırakın.

Sıvının rengi açıldığı, üzerinde sirke anası oluşup, etrafa keskin bir koku yayılmaya başladığı vakit sirkeniz hazır demektir. Sirkenin oluşum süresi kullanılan elmaların cinsine, balın kalitesi, elde edildiği çiçeğin cinsi ile suyun miktarına ve ortamla ilgili diğer faktörlere bağlı olarak 40 ila 60 gün arasında bir zaman alır.

Sirkemiz hazır olduğunda bir huni yardımıyla yarım litrelik şişelere doldurarak ağzını bir kapak veya mantarla sıkıca kapatın. (Mantarların etrafına birazcık balmumu sürerek daha sıkı kapanmasını sağlayabilirsiniz.) Şişelediğiniz sirkeleri serin bir yerde depolayarak ilaç niyetine veya salatalarınıza (zeytin yağı ile birlikte) sos olarak kullanabilirsiniz.

Sağlık anlayışımızın değişmesine katkı sağlaması umuduyla huzurlu ve keyifli hafta sonları…

Not: İnşallah bir sonraki makalede hazırladığınız sirkenin nelere faydalı olduğunu ve ne şekilde kullanılabileceğini yazmaya çalışırım.

Ümit Yurtkuran

imzamiz

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz

…………………………………………………………………..……………………………………………… HEMEN BİZE YAZIN:  

İÇİMİZDEKİ SESSİZ VE ÖLÜMCÜL TEHLİKE KRONİK İNFLAMASYON (4) NEDENLERİ…

Eğer proinflamatuar gıdalarla beslenme şekli terkedilip, antioksidan özelliği fazla gıda alımı artırılarak bağışıklık sistemi güçlendirilip ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir