2003 yılında insan genom projesinin tamamlanmasıyla birlikte “Kanser dahil bütün hastalıkların baş sorumlularından biri olarak gösterilen genlerimizin 22.000 adet” civarında olduğu kabul edilmiştir.
2011 yılında yapılan bir başka araştırma sonucunda da “su piresinin 31.000 adet, muzun 36.000 adet geni olduğu kabul edilmiştir.”
Gen sayısı bizden daha fazla olan “hayvanlarda veya meyvelerde genetik hastalıklardan söz edilmezken” insanlarda neden bu kadar çok genetik hastalık (hem de garantili bir şekilde) var…(!)
Peki; insanlar genetik hastalıklarla ölüme mahkum edilirken “genlerimiz sağlık sisteminin insan üzerinden yaptığı korkunç ticaretin bir aracı” olarak kullanılıyor olamaz mı…?
Eğer; Kanser dahil pek çok hastalığa yakalanmamızın nedeni genlerimiz ise; yüz yıl önce yaşayan insanlarda olmayan binlerce hastalık bugün neden var..?
Avusturalya, Yeni Zelenda, Kuzey Amerika ve Avrupa’da (sürünerek) yaşamaya çalışan zencilerde kanser oranı çok yüksek iken, Afrika’da (en zor şartlarda) yaşayan akrabalarında kanser oranı neden düşük…?
Beyazların arasına getirilince genlerimi değişti…? “Yoksa düşünce, beslenme ve hayat tarzlarımı değişti?” Genleri değişmeyeceğine göre kanser olmalarında genetik bir neden aramamak gerekmez mi…?
Evet gerekir. Çünkü genlerimiz kafalarına göre çalışmaz, DNA’larımızın verdiği talimatlara göre çalışır. Eğer iyi ve doğru şeyler yaparsak (DNA’larımızın vereceği) talimat sağlıklı olmamız için kötü ve yanlış şeyler yaparsak hasta olmamız için olacaktır.
Genetik hastalıklardan korkup kendinizi ölüme mahkum etmek yerine biraz emek vererek “insan neden hasta olur sorusunun cevabını aramanız” hem kendinizin hem de ailenizin hayatını kurtaracaktır.
Sağlık ve hastalıklar konusunda bilinçlenmemize katkı sağlaması umuduyla iyi hafta sonları…
Ümit YURTKURAN
Güzel sorular, güzel cevaplar.
Allah(c.c.), razı olsun Ümit Bey.
sizden de
Önemli bilgiler, bütün bunlar öncelikle tıp öğrenvçcilerine ulaştırılmalı…
Bir gün oda olur inş
mevcut yasalara göre mümkün değil