Anasayfa / . / EVDEKİ ZEHİR KAYNAKLARI (4)

EVDEKİ ZEHİR KAYNAKLARI (4)

*Temizlik yaparken ortamı olabildiğince havalandırın ve kesinlikle eldiven kullanın. Sentetik deterjanlar ve temizlik ürünleri yerine, Arap sabunu, sirke, limon, oksijen bazlı beyazlatıcılar, sodyum prekarbonat, soda ya da sabun tozu gibi alternatif temizlik malzemeleri kullanmaya özen gösterin. En azından uygulama sıklığını azaltarak, kullanılan kimyasal temizlik malzemesi miktarını minimuma indirin.

*Çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesinde yıkama programı biter bitmez kapağı açılmamalıdır. Açılırsa bile çıkan buhar kesinlikle solunmamalı ve ortam iyice havalandırılmadan içindeki malzemeleri çıkarmak için uğraşılmamalıdır.

*Duvarları yeni boyanmış bir evde hemen yaşamaya başlamak büyük risktir. Çünkü duvar boyası ruh halimizi ve zihinsel fonksiyonlarımızı etkileyen “nörotoksinler” yayar. İnsanların biyokimyasal dayanıklılıklarına bağlı olarak yeni boyanmış bir duvar boyasının, sağlık açısından makul güvenlik seviyelerine ulaşması için iki ay gibi bir zaman geçmesi gerekir. Bu nedenle yeni boyanan bir odada kesinlikle uyumayın. Odaları kullanıma açmadan önce yeterli bir süre mutlaka havalandırın.

*Günümüzde mobilyalar polyester, poliüretan, polisitren ve polivinil klorid gibi toksik sentetik kimyasallarla üretilen sunta, mdf ve kontrplak gibi malzemelerden imal edilip boyanırlar ya da plastikle kaplanırlar. Bu malzemeler havaya son derece toksik ve kanserojen bir kimyasal olan “formaldehit” maddesi yayarlar. Bu kimyasalın bağışıklık sisteminin zayıflatarak, solunum yolu problemleri, boğaz kuruluğu, öksürük, baş ağrısı, mide bulantısı, uykusuzluk, yorgunluk, kronik gribal enfeksiyonlar gibi şikayetlere neden olduğu, psikolojik durumu ve zihinsel fonksiyonları etkilediği ve birçok kanser çeşidine zemin hazırladığı bilimsel bir gerçektir.

Bu nedenlerle evinizde kullanacağınız mobilyaları mümkün olduğunca ahşaptan seçmeye çalışın ya da belirli bir süre havalandırmadan kullanmamaya özen gösterin.

*Yeni bir elektronik ürünü aldıktan sonra onu yaşam alanınıza sokmadan önce, kokusunu atması için mutlaka havalandırın. Özellikle ilk çalıştığı gün çıkan kokuyu solumayın.

*Kuru temizlemeden gelen giysilerinizi balkonda veya iyi havalanan bir alanda asın ve kokular tamamen kaybolana kadar bekletin.

*Oda spreyleri ve naftalin tabletleri gibi güçlü kimyasal kokuları olan ürünleri kullanmayın. Aldığınız ürünlerin gaz yayma süreçlerini hızlandırmak için mümkün olduğunca güneş ışığı ya da ısıdan yararlanın. Güvelere ve diğer haşeratlara karşı lavanta, fesleğen ve nane gibi bitkilerin doğal kokularından yararlanmayı deneyebilirsiniz.

*Ayrıca ev ve işyerlerimizi toksinlerden temizlemenin kapalı mekan kirliliğine kısmen de olsa engel olabilmenin en kolay ve en güzel yollarından birisi de bitkilerdir. Ev ve işyerlerinizi canlı iç mekan bitkileri ile donatın. Ne kadar çok bitki olursa o kadar iyidir. Bitkiler bulundukları ortamlardaki karbondioksit gibi toksik gazları alarak yerine oksijen ve faydalı mikro maddeler verirler

Bayram tatilinin yeni umutlara yeni mutluluklara vesile olması dileğiyle…

Ümit Yurtkuran

imzamiz

Ayrıca bunu da okuyabilirsiniz

…………………………………………………………………..……………………………………………… HEMEN BİZE YAZIN:  

EVDEKİ ZEHİR KAYNAKLARI (2)

EVDEKİ ZEHİR KAYNAKLARI (2) *Örneğin ev ve işyerlerinde kullanılan sentetik halı ve halı yapışkanları üzerinde ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir